30 tips voor het orkaanseizoen

Vrijdag 31 mei,

Vanaf morgen begint het orkaan seizoen. Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent op noodsituaties en dat je weet wat je moet doen tijdens. Hieronder 30 tips, om je voor te bereiden op een noodsituatie:

 

 1. Maak een noodpakket klaar: Zorg voor voldoende water, niet-bederfelijk voedsel, medicijnen, eerstehulpbenodigdheden, batterijen, zaklampen, en andere essentiële spullen voor minimaal 72 uur.
 2. Stel een noodplan op: Bespreek met je familie wat te doen in geval van een orkaan. Bepaal een ontmoetingsplaats en zorg dat iedereen weet hoe ze elkaar kunnen bereiken.
 3. Houd de weersverwachtingen in de gaten: Blijf op de hoogte van de laatste weersvoorspellingen en waarschuwingen via betrouwbare bronnen zoals het nationale weerinstituut.
 4. Beveilig je huis: Sluit ramen en deuren, en bescherm ze indien mogelijk met stormluiken of multiplex. Verwijder losse voorwerpen uit je tuin die schade kunnen veroorzaken.
 5. Ken je evacuatiezones en -routes: Weet of je in een evacuatiezone woont en leer de evacuatie routes. Volg evacuatiebevelen van de lokale overheid op zonder aarzeling.
 6. Maak een video van je huis: Maak foto’s of een filmpje van jouw huis vóór de orkaan, storm. Dit is handig zijn als je schade oploopt en een claim moet indienen.
 7. Medicijnen: Stop jouw medicijnen, je lijst van medicijnen, medicijnen van huisbewoners en hun medicijnenlijst in een waterdichte plastic tas.
 8. Informeer jezelf over lokale schuilplaatsen: Weet waar de dichtstbijzijnde schuilplaatsen zijn en welke voorzieningen zij bieden. Sommige schuilplaatsen accepteren bijvoorbeeld huisdieren, andere niet.
 9. Laad apparaten op: Zorg dat al je mobiele apparaten volledig zijn opgeladen voordat de storm begint. Overweeg een draagbare oplader aan te schaffen.
 10. Bescherm belangrijke documenten: Bewaar belangrijke papieren zoals identiteitsbewijzen, verzekeringspolissen en eigendomsbewijzen in waterdichte zakken of containers.
 11. Wees voorbereid op stroomuitval: Zorg voor voldoende kaarsen, lucifers, batterijen en een radio op batterijen. Denk ook aan het voorbereiden van een noodaggregaat als je er een hebt.
 12. Verzorg je voertuig: Zorg dat je auto is volgetankt en in goede staat verkeert. Heb een noodpakket in je auto met extra water, voedsel, dekens, en andere benodigdheden.
 13. Snoei bomen en struiken: Houd bomen en struiken rondom je huis goed gesnoeid om te voorkomen dat afgebroken takken schade veroorzaken tijdens een storm.
 14. Controleer en reinig dakgoten en afvoeren: Zorg ervoor dat dakgoten en afvoeren vrij zijn van puin, zodat water vrij kan wegstromen en geen schade veroorzaakt.
 15. Beveilig buitenmeubilair: Zet tuinmeubelen, barbecuegrills en andere losse voorwerpen naar binnen of veranker ze stevig om te voorkomen dat ze wegwaaien.
 16. Installeer een weerbestendige kluis: Voor extra bescherming van belangrijke documenten en waardevolle spullen, overweeg een weerbestendige kluis.
 17. Houd contant geld bij de hand: Bij stroomuitval kunnen geldautomaten en kaartbetalingen niet werken, dus zorg voor voldoende contant geld voor noodgevallen.
 18. Bepaal een veilige kamer: Identificeer de veiligste kamer in je huis, bij voorkeur een kamer zonder ramen, waar je kunt schuilen tijdens de storm.
 19. Maak een inventaris van je bezittingen: Maak een gedetailleerde lijst van je bezittingen, inclusief foto’s of video’s, voor verzekeringsdoeleinden in geval van schade.
 20. Weet hoe je het gas, water en elektriciteit kunt uitschakelen: Leer hoe je de nutsvoorzieningen van je huis kunt uitschakelen om verdere schade te voorkomen bij overstromingen of stormschade.
 21. Zorg voor communicatie met buren: Maak afspraken met buren om elkaar te helpen en op de hoogte te houden. Een buurtgemeenschap kan waardevol zijn voor ondersteuning tijdens en na de storm.
 22. Investeer in nooduitrusting: Schaf nooduitrusting aan zoals reddingsvesten, vuurpijlen, en noodsignalen, vooral als je in een kustgebied woont.
 23. Gebruik zandzakken: Plaats zandzakken rond de omtrek van je huis en andere kwetsbare gebieden om te helpen bij het voorkomen van overstromingsschade.
 24. Kies een buiten communicatieplan: Kies een vriend of familielid buiten de gevarenzone als contactpersoon voor het doorgeven van je status en locatie.
 25. Onderhoud generatoren: Als je een noodgenerator hebt, zorg ervoor dat deze goed onderhouden is en voldoende brandstof heeft voor langdurig gebruik.
 26. Bescherm waardevolle elektronica: Verplaats waardevolle elektronica naar hogere verdiepingen en plaats ze, indien mogelijk, in waterdichte containers.
 27. Voorzie huisdieren van identificatie: Zorg dat huisdieren voorzien zijn van microchips of identificatietags met actuele contactinformatie.
 28. Maak een lijst van noodcontacten: Houd een lijst van belangrijke telefoonnummers, zoals die van noodhulpdiensten, je verzekeringsmaatschappij, en familieleden, binnen handbereik.
 29. Monitor sociale media en apps: Volg lokale overheidsinstanties en noodhulpdiensten op sociale media voor real-time updates en informatie.
 30. Leer basis EHBO: Volg een cursus eerste hulp en reanimatie, zodat je voorbereid bent om hulp te bieden bij verwondingen tijdens en na de storm.

Deel dit:

Lees ook:

EHBO voor Kinderen

EHBO voor Kinderen

Vorige week hebben we bij NSO De Pelikaan, de cursus EHBO voor kinderen gegeven. In de themaweek 'Beroepen' hebben de...