VCA Cursus Curaçao

29 januari 2024,

Total Safety First biedt vanaf dit jaar in samenwerking met Ascend Examengroep de VCA-cursus aan op Bonaire en Curaçao. Door de samenwerking, is het mogelijk om de cursisten van een erkend diploma te voorzien die wordt opgenomen in het Centraal Diploma Register (CDR). De examens worden mogelijk gemaakt door de Stichting Samenwerken voor Veiligheid (SSVV) die de veiligheid en arbeidsomstandigheden bevordert van medewerkers die werkzaamheden uitvoeren in een risicovolle omgeving.

Een VCA-cursus (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) is bedoeld om mensen in verschillende sectoren bewust te maken van veiligheids- en gezondheidsrisico’s op de werkplek en hoe deze risico’s te beperken. Tijdens een VCA-cursus leert men onder andere:

  • Veiligheid: Hoe risico’s te herkennen en vermijden, zoals het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, veilig werken met gereedschap en machines, en het voorkomen van valpartijen.
  • Gezondheid: Inzicht in gezondheidsrisico’s op het werk, zoals het omgaan met gevaarlijke stoffen en het voorkomen van fysieke belasting.
  • Milieu: Bewustwording van milieurisico’s en hoe deze te minimaliseren, zoals het juist omgaan met gevaarlijke stoffen en afval.
  • Wet- en regelgeving: Kennis van de wettelijke vereisten en voorschriften met betrekking tot veiligheid, gezondheid en milieu op de werkplek.

De cursus resulteert in het behalen van een VCA-certificaat dat aantoont dat de cursist in staat is om veilig en gezond te werken en rekening te houden met milieuaspecten. Het is vaak een vereiste voor veel beroepen in de bouw, industrie en andere sectoren waar veiligheids- en gezondheidsrisico’s een rol spelen.

Opzet cursus

De cursus bestaat uit online zelfstudie en de vrije keus om deel te nemen aan 2 lesdagen, waarbij je terecht kan voor zelfstudie, vragen en uitleg. Het examen vindt plaats op het einde van de tweede lesdag. Het is een online examen op die wordt afgenomen op locatie (duur: 2 uur) en bij goed resultaat ontvang je je diploma. Dit VCA-diploma is 10 jaar geldig!

Indien het examen de eerste keer niet is behaald, is er de mogelijkheid om op dag 3 eenherexamen te maken. Het examen is beschikbaar in het: Nederlands, Engels & Spaans

Deel dit:

Lees ook:

EHBO voor Kinderen

EHBO voor Kinderen

Vorige week hebben we bij NSO De Pelikaan, de cursus EHBO voor kinderen gegeven. In de themaweek 'Beroepen' hebben de...